Vad är Öppen Källkod? Allt du bör Veta!

Tänk på den webbplats du använder oftast: Kanske är det en webbplats för sociala medier, en app för matleveranser eller en webbplats du använder i arbetet.

Det finns förmodligen saker du gillar med den. Kanske är den snygg att titta på eller riktigt lätt att använda. Men det finns säkert också en del saker som skulle kunna förbättras. Tänk nu om du kunde göra dessa förbättringar själv?

Tyvärr är detta inte möjligt på de flesta webbplatser. Källkoden, eller koden som användes för att bygga webbplatsen, är mycket sannolikt proprietär – vilket betyder att den skrevs av ett visst företag, och bara de som arbetar för det företaget har tillstånd att se och ändra det. Men detta är inte alltid fallet; det är där öppen källkod kommer in.

Vad betyder öppen källkod?

Öppen källkod är programvara vars koden är gratis att visa, ändra och distribuera. Det skapas och underhålls vanligtvis av en grupp frivilliga mjukvaruutvecklare som samarbetar på webbplatser som GitHub. Alla som har en internetanslutning kan se koden, och de kan till och med föreslå ändringar eller påpeka problem som måste åtgärdas.

Medan många projekt med öppen källkod är programvaruprojekt kan begreppet ”öppen källkod” appliceras på många olika områden.

Till exempel kan hårdvaruspecifikationer (som 3D-skrivarmodeller), datamängder och andra digitala tillgångar också vara öppen källkod. Här kommer vi att fokusera på termen ”öppen källkod” som det gäller för programvaruprojekt.

Varje aktivt programvaruprojekt med öppen källkod har en eller flera underhållare. Det är dessa personer som förvaltar projektet och ser till att det förblir fritt från buggar eller andra problem. Med andra ord, de ”underhåller” projektet.

Medan de kan ägna sin tid åt att skriva kod för projektet, är deras främsta prioritet att granska och organisera bidrag från andra. Människorna som gör dessa bidrag kallas lämpligen bidragsgivare. Det här är personer som skickar in ny kod, dokumentation eller till och med felrapporter till projekt med öppen källkod.

Projekt med öppen källkod kan variera i storlek. Vissa projekt kanske bara har en person som både underhåller och bidrar till dem, medan andra har över 1 000 bidragare! Faktum är att många av de bibliotek och ramverk som används av de största företagen är öppen källkod. React, till exempel, är ett populärt bibliotek med öppen källkod som används av företag som Twitter, Netflix och TikTok.

Så hur kom rörelsen med öppen källkod som vi känner den till?

Öppen källkods historia

På 1980-talet märkte vissa mjukvaruutvecklare en oroande trend: mjukvaruindustrin drogs mer och mer mot att skapa proprietär programvara. Detta gav några problem:

För det första, om utvecklarna märkte en bugg i programvaran de använde var det omöjligt för dem att fixa det själva. De skulle behöva vänta på att företaget som skapade programvaran släppte en ny version, vilket kan ta månader, eller till och med år.

För det andra, om företaget som skapade programvaran gick i konkurs skulle utvecklarna antingen ha fastnat med gammal mjukvara, eller så skulle de tvingas köpa ny programvara från ett annat företag, bara för att upprepa cykeln igen.

Till exempel arbetade forskarna vid MIT som studerade operativsystem på 1960- och 70-talen på PDP-10-datorer. När dessa datorer lades ner i början av 80-talet ersatte MIT dem med nya datorer som hade olika, proprietära operativsystem. Tjugo år av forskarnas arbete blev föråldrat eftersom de inte längre kunde använda samma operativsystem som de hade tidigare.

För att vända denna trend började forskare vid MIT och Helsingfors Universitet arbeta med de första operativsystemen med öppen källkod: GNU och Linux. 1985 var det många som inte hade tillgång till internet, så för att kunna samarbeta måste utvecklare skicka fysiska band till varandra med källkoden.

Vid den tiden kallades detta ”fri mjukvara”-rörelsen, men det lade grunden för vad vi nu känner som ”öppen källkod”-rörelsen.

Termen ”öppen källkod” uppfanns inte ens förrän i slutet av 1990-talet. 1998 gjordes källkoden för webbläsaren Netscape allmänt tillgänglig. En anställd vid Foresight Institute vid namn Christine Peterson förutspådde att andra programvaruprojekt skulle följa efter, och till slut pitcheade han namnet ”öppen källkod”, och myntade termen som skulle definiera denna rörelse i decennier framöver.

Öppen källkod idag

Öppen källkod har kommit långt sedan utvecklare skickade kod till varandra på band via snigelpost. Nu kan människor dela sin öppna källkod på webbplatser som GitHub inom några sekunder. Faktum är att det finns över 45 miljoner arkiv med öppen källkod på GitHub.

Enligt en rapport från Synposis från 2022 använder 97 % av kommersiella kodbaser öppen- källkomponenter, och 78 % av koden är öppen källkod. Även de största teknikföretagen, som Meta, Amazon och Google, förlitar sig på och underhåller mjukvaruprojekt med öppen källkod.

Öppen källkodsrörelsen har vuxit så mycket under de senaste 40 åren, och det beror på att programvara med öppen källkod erbjuder kraftfulla fördelar för programvarugemenskapen som helhet.

Fördelarna med öppen källkod

Öppen källkod har blivit ett sätt att etablera nya standarder inom mjukvaruindustrin. Återigen, tänk på dina favoritwebbplatser: De har förmodligen många av samma funktioner, som inloggning och registrering, meddelanden från användare till användare och betalningshantering.

Om vart och ett av företagen som bygger dessa sajter var tvungna att skriva programvara från grunden för att aktivera dessa funktioner, skulle detta resultera i många dubbla implementeringar som var och en skulle ha sina egna distinkta problem och buggar att fixa. Öppen källkod tillhandahåller ett standardsätt för att implementera dessa funktioner som hela utvecklargemenskapen kan bygga, testa och underhålla tillsammans – så att alla vinner.

Många av de vanligaste verktygen i branschen , som operativsystem, webbläsare och kodspråk, är projekt med öppen källkod. Kommer du ihåg Linux, ett av operativsystemen med öppen källkod som byggdes i början av den fria mjukvarurörelsen? Idag är det en standard för operativsystem i hela branschen.

Det finns många exempel på mycket använd programvara som gynnades av att vara öppen källkod, men låt oss lyfta fram Chromium-projektet.

Chromium

När Google Chromium med öppen källkod, programvaran som ligger till grund för webbläsaren Google Chrome lanserades så släpptes också en ny JavaScript-motor, som implementerade en rad förbättringar och optimeringar i JavaScript-språket.

Snart började alla webbläsare anta denna standard och alla webbplatser såg en förbättring i prestanda och effektivitet. Eftersom Googles arbete var öppen källkod, och många ingenjörer testade och underhöll det, gynnades hela branschen.

Kiwi TCMS

Det fina med öppen källkod är att om ett företag som har ett populärt projekt med öppen källkod beslutar sig för att överge det, kommer ett annat företag eller en grupp volontärer kunna fortsätta att underhålla den och hålla den tillgänglig för branschen att använda.

Ta Kiwi TCMS, ett testhanteringssystem med öppen källkod, som ett exempel. 2009 släppte företaget Red Hat, Inc projektet under namnet ”Nitrate.” Men 2017 accepterade de inte längre nya bidrag – projektet hade övergetts.

Eftersom en av bidragsgivarna såg värdet i projektet bestämde sig en av dess bidragsgivare för att skapa en ny förgrening av originalversionen och underhålla den själv. Kiwi TCMS, som projektet för närvarande kallas, underhålls fortfarande idag och har över 1 miljon nedladdningar från DockerHub (en populär plattform som gör det möjligt för utvecklare att enkelt ladda ner och ställa in programvara med öppen källkod).

Hur deltar jag i öppen källkod?

Är du redo att gå med i öppen källkod? Att bidra till projekt med öppen källkod kommer att finslipa dina förmågor som utvecklare och hjälpa dig att bygga färdigheter som du kommer att använda under hela din karriär. Du kommer inte bara att lära dig att arbeta med andras kod och samarbeta med andra utvecklare för att skapa nya funktioner, du kommer också att utveckla goda dokumentationsvanor och projektledningsfärdigheter som hjälper dig att komma igång i din första roll.

Det finns massor av saker som översätts direkt från att arbeta med ett projekt med öppen källkod till att arbeta i ett företag där du kommer att samarbeta med flera utvecklare, produktteam och icke-teknikrelaterade folk också.

Plus, att ha projekt med öppen källkod på ditt CV räcker långt med rekryterare och rekryterare när du är letar efter ett jobb. Att ha några personliga projekt i din GitHub-profil är fantastiskt. Men att bidra till projekt med öppen källkod visar potentiella arbetsgivare att du har hela processen bakom dig och förstår hur arbetsflödet fungerar.

Då är det dags att hitta ditt första projekt! Hitta ett projekt du är intresserad av och se om det finns ett problem som du kan förstå och försök lösa. Det är så många av oss kommer igång – det är bara att se ett behov och hoppa in med båda fötterna.

Vi föreslår också att du söker efter projekt märkta ”nybörjarvänligt”, ”lätt” fixa” eller ”bra första problem” på GitHub. Och medan bidrag med öppen källkod vanligtvis är frivilliga, kan du också hitta betalda möjligheter på sajter som GitHub och HackerOne som erbjuder pengar och andra belöningar för att hitta säkerhetsbrister på företagets webbplatser.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg