3 frågor som Programmerare har om NFT

Om du är den bästa personen för tekniska frågor bland din familj och vänner, finns det en god chans att någon har frågat dig vad grejen är med NFT:er – aka. icke-fungibla tokens, non fungible tokens). Och oavsett hur många gånger du tålmodigt förklarar att en NFT är ett register över ägande av en unik digital tillgång som lagras i en blockchain, till och med du kan ha kvardröjande frågor och kuriosa om tekniken.

NFT är en fascinerande (och ibland kontroversiell) bit av Web3-pusslet. All hype kring NFT:er gör det utmanande att få en gedigen förståelse för fenomenet – även som programmerare eller någon med teknisk bakgrund.

Hur mycket kodning går åt till att göra en NFT?

Mycket kodning eller i princip ingen, beroende på vägen du väljer.

Att koda en NFT från början är ganska komplicerat. Om du antar att du har bestämt dig för ett digitalt objekt (som en profilbild eller en MP3-fil) som du vill göra en NFT, skulle nästa steg för en utvecklare vara att skriva ett smart kontrakt, som är en oföränderlig, självutförande del av kod som lever på blockkedjan, och hanterar skapandet av en NFT-samling som helhet.

Det smarta NFT-kontraktet bestämmer alla attribut och funktioner som en NFT kommer att ha. Ungefär som ett analogt kontrakt som används i affärer, beskriver ett smart NFT-kontrakt parametrar för NFT, som möjligheten att överföra den, ändra attributen för varje design, ha ett token-ID och få betalt för det.

Den exakta processen för att koda ett smart kontrakt för NFT:er varierar beroende på kedjan. I stort sett handlar det om att följa blockkedjans standarder och metoder för att implementera en NFT, så att ditt smarta kontrakt ärver de egenskaperna. Till exempel skulle en NFT på Ethereum använda ett annat programmeringsspråk för det smarta kontraktet och tokenstandarden för en NFT än till exempel en NFT på Solana.

Tekniskt sett behöver du inte veta hur man kodar för att generera en NFT. När NFT:er har exploderat i popularitet har massor av kodfria verktyg som förenklar processen att göra en NFT dykt upp. Till exempel, marknadsplatsplattformar som OpenSea och Nifty Gateway, ansluter till din kryptoplånbok – en applikation som används för att lagra kryptovaluta och NFTs – och gör det möjligt för dig att sälja och samla in NFT. Så till synes alla med en kryptoplånbok och lite tekniskt kunnande kan skapa en NFT. (Bra att veta: Dessa marknadsplatser tar vanligtvis ut en provision när en NFT säljs.)

Att använda DIY-metoden för att skapa en NFT innebär att du har en högre ägandenivå över ditt NFT-projekt.

Processen du väljer beror helt på målen för projektskaparen, deras erfarenhetsnivå och deras finansieringskapacitet.

Kan programmerare få jobb att arbeta med NFTs?

Med alla flashiga rubriker om människor som hämtar in miljoner från NFT-försäljning är det lätt att avfärda NFTs som en bli rik-snabb schema. Men när Web3 expanderar, finns det fler möjligheter för programmerare och teknologer att göra professionella karriärer inom blockchain-utveckling.

Bläddra bland tekniska jobbbrädor för Web3 och du kommer att se att företag letar efter smarta kontraktsutvecklare som vet hur man implementerar smarta kontraktsprotokoll och mynta NFT:er. För dessa typer av jobb behöver du känna till programmeringsspråk som vanligtvis används i blockchain-utveckling, som Solidity, Clarity och C++.

Organisationer i NFTs verksamhet anlitar också vanligtvis Smart Contract Auditors, som är utvecklare som testar ett NFT-projekts kod för att avslöja potentiella säkerhetsbrister, såväl som penetrationstestare (aka. ”Pen Testers”) som kan simulera cyberattacker i verkligheten.

Och naturligtvis, eftersom konst och NFTs tenderar att gå hand i hand, finns det en efterfrågan på designers som kan skapa de digitala tillgångar som individer eller företag skapar som NFTs . Om någon gör en massiv NFT-samling med tusentals unika bilder, kan programmerare använda en generativ konstalgoritm för att automatisera konstskapandet med något som Python.

Behöver jag verkligen bry mig om NFT:er och blockchain-teknik?

Internet som vi känner det kommer inte att förvandlas till en decentraliserad Web3 över en natt. Som sagt, att ha en helhetsbild av problemen som blockchain kan lösa och fördelarna med decentralisering – tillsammans med en hälsosam dos skepsis för påståenden som är större än livet – kan hjälpa till att diversifiera din karriär som programmerare.

Tänk på att ”vara en T-formad utvecklare”, vilket innebär att du har djup expertis inom ett område, men ha ett öppet sinne för att lära dig lite om många olika ämnen.

Oavsett om du är nyfiken, inte övertygad eller helt enkelt likgiltig om tekniken, kan det löna sig att lära dig grunderna i hur blockchain och NFT fungerar. Eftersom Web3 växer så mycket, finns det en asymmetrisk möjlighet att investera lite tid i att lära sig om det för potentiellt en enorm belöning längre fram.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg