Vad är MongoDB Och Hur kan det vara Värdefullt att Lära sig det?

Om du aldrig har rört back-end-utveckling tidigare, kan att utforska databaser eller språk på serversidan som att vada in i det okända. Men att förstå hur man arbetar med databaser är en praktisk färdighet att ha, oavsett om ditt mål är att bli anställd som datavetare eller utveckla en app på egen hand.

När det kommer till databashanteringssystem är MongoDB ett av de mest populära valen för alla som vill förgrena sig bortom SQL-databaser (Structured Query Language). ”Som de flesta databaser hjälper MongoDB oss att lagra information som är viktig för våra applikationer”, förklarar David Patlut, Curriculum Manager på Codecademy. ”Men MongoDB:s flexibilitet och mångsidiga molnfunktioner kan hjälpa till att lyfta alla applikationer till nästa nivå.”

Vår guide kommer att förklara de unika fördelarna med att använda en ”NoSQL” (förkortning för ”not only SQL”) databas som MongoDB, och gå igenom grunderna att arbeta med MongoDB så att du kan känna dig säker på att använda den professionellt.

Vill du veta mer om MongoDB och hur tekniken kan öka din karriärpotential som utvecklare? Här är vad MongoDB är, varför du bör lära dig det, vilka typer av tekniska roller som använder MongoDB mest, plus tips för att komma igång med databasprogramvaran idag.

Vad är MongoDB?

MongoDB är känt som en dokumentbaserad databas för allmänt bruk. Din typiska ”relationsdatabas” grupperar information i en tabell som är organiserad i rader och kolumner baserat på relationer.

Till exempel ett Excel-kalkylblad som klassificerar en lista med elevers namn och deras motsvarande ålder och betyg, eller en PostgreSQL-databas som håller reda på en butiks produktlager och plats i ett förråd.

MongoDB följer inte det traditionella tabellformatet för att lagra data. Data lagras dock inte bara villigt; MongoDB lagrar data i dokument med en syntax som är mycket lik JSON eller JavaScript Object Notation. Den huvudsakliga överklagandet av JSON är att det är skrivet på vanlig engelska och mycket läsbart. (Nedan använder MongoDB tekniskt sett BSON-syntax, som står för ”Binary JSON”, det binära formatet för JSON som kan tolkas snabbare.)

Alla NoSQL databaser använder sitt eget anpassade frågespråk, och lyckligtvis är MongoDB-dokumentationen för MongoDB Query API relativt lätt att läsa, eftersom den skapades med utvecklare i åtanke. (Som sagt, det hjälper att ha lite bakgrundskunskap om mjukvaruutveckling innan du hoppar in — våra Code Foundations-kurser kan ge dig en bra plats.)

Det finns massor av andra nyansskillnader mellan SQL- och NoSQL-databaser som du kan läsa mer om här.

Jobben som använder MongoDB

Alla utvecklare som bygger en applikation kommer att behöva någon form av databas för att lagra, fråga och manipulera dess data, och vilken du väljer beror på det specifika användningsfallet och data . I verkligheten är de flesta företag polyglots – de använder flera programmeringsspråk och databaser.

Att veta hur man arbetar med både traditionella relationsdatabaser och nyare databaser som MongoDB kommer att skilja dig åt som jobbkandidat. Människor som är Back-End eller Full-Stack Software Engineers tenderar att arbeta mest med MongoDB, men du kommer också att hitta det används inom områden som datavetenskap, maskininlärning och naturligtvis karriärer som databasadministration.

Ingenjörsteam använder vanligtvis NoSQL-databaser när de behöver lagra mängder data på företagsnivå (namnet MongoDB är faktiskt inspirerat av ”humongous”) och vill ha mer flexibilitet i strukturen på deras data, eller så arbetar de med semi-strukturerad eller helt ostrukturerad data.

Många stora företag förlitar sig på MongoDB för att hantera stora mängder data, inklusive Gap, Shutterfly, Verizon, Google, Rent the Runway och eBay. MongoDB är också mycket vanligt inom spel: SEGA, Electronic Arts, Square Enix och Epic Games använder alla MongoDB.

För större företag finns det vanligtvis dedikerade back-end-ingenjörsroller och troligen någon form av dedikerade roller som databasadministratör. Folk inom datavetenskap kan också använda MongoDB. Till exempel kan innehåll enkelt skrapas och konverteras direkt till MongoDB-dokument som kan användas för naturlig språkbehandling och maskininlärning, vilket är mindre tråkigt än att behöva analysera innehåll och konvertera det till en tabellform.

Hur lärande av MongoDB kan hjälpa dig att få ett jobb inom IT

De flesta utvecklare kommer till en punkt i sin karriär där de behöver lära sig databasteknik. Även folk som inte bygger produkter från grunden kan dra nytta av att veta hur databaser fungerar, eftersom data driver så många affärsbeslut idag. Företag av alla storlekar förlitar sig på att samla in, lagra och analysera enorma mängder data som en viktig del av sina affärsmodeller.

Så det är logiskt att databasflytande är en eftertraktad färdighet som får dig att sticka ut som jobbkandidat. Det är trevligt för en arbetssökande på nybörjarnivå att kunna säga: Jag jobbar mycket med SQL-databaser, men jag har också gjort NoSQL, speciellt MongoDB’.

Om det är ditt första insteg i databaser är MongoDB är ett bra ställe att börja, eftersom det används i stor utsträckning av organisationer från nystartade företag till etablerade FAANG-företag. Du kan placera dig själv på toppen av högen om du har MongoDB på ditt CV.

För mer erfarna utvecklare kanske de vill diversifiera sin portfölj av databasteknologier till att inkludera NoSQL-produkter som MongoDB. Till exempel kan företag ibland byta till en icke-relationell databasteknik för ett specifikt projekt, i vilket fall utvecklare skulle behöva lära sig de nya databasteknikerna snabbt på jobbet.

Att förstå hur databaser som MongoDB fungerar är bara ett sätt att avrunda dina tekniska färdigheter och få ditt drömjobb inom teknik. För fler jobbsökningstips, kolla in de bästa mjuka färdigheterna du behöver inom teknik, en guide för att söka jobb när du inte har ”tillräcklig” erfarenhet och fler anledningar till att lära sig koda kan hjälpa dig på dagens arbetsmarknad.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg