Hur man skriver ett DevOps CV

Så du har bestämt dig för en karriär inom DevOps. Du förstår vad en DevOps-ingenjör gör, du har gått programmeringskurser för att bygga upp dina färdigheter och du har till och med tagit de första stegen mot att komma in i DevOps.

Nästa steg? Att skriva ett bra DevOps-CV. Eftersom ditt CV är nyckeln till att få en intervju är det avgörande att skriva ett tekniskt CV som belyser dina mest relevanta DevOps-kunskaper och låter rekryteringschefen tänka: ”Jag vill ha den här personen i mitt team.”

Vi har sammanställt sex användbara tips om hur du skapar ett fantastiskt DevOps-CV som kommer att uppmärksammas av anställande chefer – även om du precis har börjat med DevOps.

1. Slå upp viktiga färdigheter i arbetsbeskrivningen

Ta några minuter att läsa igenom arbetsbeskrivningen noggrant och lyft fram alla nyckelfärdigheter och krav för tjänsten, inklusive ”föredragen ” Kompetens. För att förbättra dina chanser att bli godkänd av antingen screeningprogramvaran eller rekryterarna som skannar meritförteckningar, bör du hitta sätt att inkludera så många av dessa färdigheter i ditt CV som möjligt.

Om du stöter på en färdighet du inte har lärt dig ännu, se om du kan hitta en onlinekurs som täcker den. På så sätt kan du lägga till det i ditt CV med datum när du förväntar dig att slutföra din utbildning eller få din certifiering.

2. Framhäv dina kunskaper om verktyg för orkestrering av containers

Kärnan i alla DevOps-roller involverar kontinuerlig integration/kontinuerlig distribution (CI/CD) och containerisering. Några av de mest populära DevOps-verktygen inkluderar:

 • Kubernetes
 • Docker
 • Jenkins
 • Argo CD

 

Om arbetsbeskrivningen innehåller andra verktyg för containerisering eller CI/CD, överväg att lägga till dem i ditt CV också. Om du inte är bekant med ett visst verktyg, förbinda dig att lära dig det och ange ett förväntat slutdatum.

Anställande chefer förväntar sig inte att jobbkandidater ska veta allt, så inklusive en planerat slutdatum sänder en stark signal till arbetsgivare: Du förstår tydligt vilka färdigheter som behövs för rollen, och du är proaktiv och engagerad nog att ta till sig dessa färdigheter på egen hand.

3. Lägg till andra (relevanta) tekniska färdigheter

Tillsammans med containeriseringsverktyg vill rekryteringschefer se att du har den tekniska kompetens som behövs för att utföra dina dagliga uppgifter. De bästa tekniska färdigheterna för DevOps-ingenjörer inkluderar:

  • Programmeringsspråk som Python, JavaScript, Ruby och Java
  • Databaskunskaper, inklusive kunskap om SQL och MongoDB
  • Agila metoder som Scrum
  • molntjänster som Google Cloud Platform (GCP), Azure, och Amazon Web Services (AWS)

Om möjligt, försök att hitta de specifika programmeringsspråken och verktyg som företaget du ansöker till använder. På så sätt kan du hålla ditt CV fokuserat på att visa upp de mest användbara färdigheterna för anställningschefen.

4. Glöm inte DevOps mjuka färdigheter

DevOps Engineers är inte dina typiska programmerare. En stor del av jobbet innebär att leda team och kommunicera med människor på alla nivåer i organisationen. De är också ansvariga för att främja DevOps-kulturen inom företaget. För att göra det behöver de mjuka färdigheter som:

 • Kommunikation
 • Aktivt lyssnande
 • Ledarskap
 • Konfliktlösning

Det fina med mjuka färdigheter är att de stannar hos dig oavsett var du går i din karriär. Om du byter karriär, överväg att lyfta fram specifika situationer som illustrerar dina mjuka färdigheter så att rekryteringschefer vet att du kan komma igång som DevOps-ingenjör. Försök att tänka på en tid då du:

 • ledde ett team, antingen som linjechef eller som en projektledare
 • Hjälpte ditt företag att implementera en ny mjukvaruplattform eller en ny organisationsstruktur
 • Samarbetade med olika team och avdelningar inom organisationen
 • Övervann kommunikationsproblem eller interna konflikter i projekt

5. Inkludera kurser, certifikat och certifieringar

Att lista hårda färdigheter är viktigt på alla CV, men det är svårt för företag att bedöma hur väl du kan ett visst programmeringsspråk eller verktyg baserat på uppleva ensam. Det är därför du bör lista onlinekurser, certifikat och certifieringar för att ge några bevis på din expertis.

Tänk på att mjuka färdigheter också kan involvera certifikat och certifieringar. Om du har deltagit i några ledarskapsseminarier, konfliktlösningsworkshops eller annan liknande utbildning, inkludera dem i ditt DevOps-CV.

6. Kom ihåg att all erfarenhet är viktig

Alla dina erfarenheter behöver inte vara professionella. Att inkludera icke-betalda aktiviteter och bidrag kan ytterligare visa upp dina färdigheter och förkroppsligande av DevOps kärnvärden. Exempel inkluderar:

 • Praktikplatser, inklusive obetalda projekt som du tog dig an på jobbet för att skaffa erfarenhet
 • Volontärarbete
 • Personliga projekt och projekt för vänner och familj
 • Hobbyer och sidoverksamheter

Vad händer om du är ny på DevOps?

Om du ansöker till din första DevOps-roll är chansen stor att du inte har så mycket direkt DevOps-erfarenhet att lägga till ditt CV. Men du kan fortfarande visa rekryterare att du är en bra kandidat — du måste bara vara lite kreativ.

När du sätter ihop ditt DevOps-CV, tänk på hur varje av dina tidigare roller och erfarenheter har förberett dig för rollen. Till exempel:

 • Har du arbetat i ett tvärvetenskapligt team tidigare?
 • Har du någon erfarenhet av att hantera en produkt från design till produktion till livscykelunderhåll?
 • Kan du peka på tillfällen då du hjälpte ditt företag att lyckas inom ett område där du hade liten eller ingen utbildning?

Detta är bara några sätt som nya DevOps-ingenjörer kan visa att deras tidigare roller har hjälpt dem att förbereda sig för en karriär inom DevOps.

Ditt DevOps-CV bör vara väl avrundat

DevOps är mer än bara en teknisk roll. Det är ett organisatoriskt tänkesätt som kräver en blandning av hårda och mjuka färdigheter. Anställande chefer vill inte ha den som har den längsta listan av kvalifikationer. De vill ha den person som har rätt kompetens för rollen, inklusive programmeringskunskaper, kommunikationsförmåga och ledarskapserfarenhet.

När du har skickat in ditt CV, vänta inte bara runt för ett svar. Gör dig redo för den tekniska intervjun och se till att du har de programmeringskunskaper du behöver för att lyckas som DevOps-ingenjör – om du behöver en repetition kan du ta en av våra onlineprogrammeringskurser.

 

Lämna ett svar

Relaterade inlägg