7 Karriärer du kan ha inom Web3

Att veta hur Web3, krypto och blockchain fungerar är mycket mer än bara en hobby- eller middagskonversation – det är en säljbar färdighet som kan hjälpa din karriär inom tekniken.

Problemet är att det inte är superenkelt att läsa jobbbeskrivningar för roller i Web3-utrymmet, eftersom terminologin och fältet är så nytt.

Om du föreställer dig en karriär inom Web3 måste du förstå hur en blockchain fungerar, vad den är faktiskt bra för, och vad den långsiktiga visionen är för tekniken.

Tänk på att, även med denna nya mängd teknik och färdigheter, är traditionella tekniska karriärer som webbutvecklare eller produktchef inte automatiskt i fara på grund av Web3 och kryptovärlden .

Snarare är Web3 ”bara ytterligare ett lager av internet som växer fram just nu som ger nya möjligheter både för utvecklare att bygga vidare på om de vill, och för användare att använda applikationer på ett annat sätt.

Här är en översikt över vilka typer av arbete du kan utföra i blockchain- och Web3-utrymmet, och de tekniska färdigheter som hjälper dig att sticka ut på arbetsmarknaden.

Blockchain Infrastructure Engineer

För en snabb uppfräschning, när vi talar om en ”blockchain, syftar vi på ett nätverk av datorer som alla är värdar för, underhåller och skapar nya datablock som är sammankopplade med hjälp av kryptografi. Med andra ord är en blockchain ett decentraliserat digitalt reskontrasystem med information om transaktioner som är tillgänglig för alla i nätverket.

En Blockchain Infrastructure Engineer är någon som arbetar med själva blockchain-protokollet. Till exempel skulle en Blockchain Infrastructure Engineer som arbetar med Stacks behöva känna till programmeringsspråket Rust, och skulle i första hand bidra till den öppen källkodbas som faktiskt driver själva Stacks-kedjan. En Blockchain Infrastructure Engineer för Ethereum kan skriva kod på flera språk, som C++, Python, Go eller Solidity.

Den exakta omfattningen av en Blockchain Infrastructure Engineers roll beror verkligen på den specifika organisation eller projekt; de kan också vara ansvariga för att skriva smarta kontrakt för att bygga upp kedjans konsensusmekanism, säger Kenny. De flesta Blockchain Infrastructure Engineers behöver datavetenskaplig kunskap under bältet för att förstå arkitekturen, säkerheten och designprotokollen på hög nivå som ingår i att skapa en blockchain.

Web3-utvecklare eller Blockchain-programutvecklare

En annan roll som du kanske stöter på är en Web3-utvecklare eller Blockchain-programutvecklare, vilket är alla som bygger applikationer som använder blockkedjan och dess back-end-teknologi. Även om det kan finnas överlappning mellan denna roll och en Blockchain Infrastructure Engineers, tenderar de att vara väldigt olika jobb.

För att bli en Web3-utvecklare vill du lära dig webbutvecklingstekniker, såväl som smarta avtalsspråk. Genom att använda Stacks som exempel igen skulle en Web3-utvecklare lära sig JavaScript och Clarity (det smarta avtalsspråket som är specifikt för Stacks) och sedan bygga mjukvara som använder Stacks blockchain.

Smart kontraktsutvecklare

En smart kontraktsutvecklare skriver kod för smarta kontrakt, som är oföränderliga, allmänt tillgängliga kodbitar som lever på en blockkedja. Till exempel kan en finansiell institution i fältet DeFi (decentraliserad finans) anlita en Smart Contract Developer för att skriva kod för smarta finansiella kontrakt.

Programmeringsspråket som en Smart Contract-utvecklare använder beror på blockkedjeekosystemet som de arbetar med. Några vanliga språk för blockchain-utveckling inkluderar Solidity, Rust och Clarity.

Front-end-utvecklare

Behovet av vackert designade och funktionella webbplatser eller applikationer försvinner inte i metaversen. Om du är en front-end-utvecklare, finns det Web3-jobb där ute för dig där du i första hand skulle vara ansvarig för att bygga front-end och användargränssnitt för en dapp (decentraliserad applikation) som interagerar med smarta kontrakt eller blockkedjor.

När så många företag går över till Web3 finns det en enorm lucka just nu i användarupplevelsen av Web3.

Människor försöker fortfarande använda vanliga Web 2.0-gränssnitt på Web3, men det fungerar så annorlunda att vi behöver UX-användare för att komma på rätt sätt att interagera med en del av det här,.

Även om du inte nödvändigtvis behöver veta hur man kodar ett smart kontrakt för att bli framgångsrik i en frontend-roll, är det viktigt att förstå grunderna för blockchain-teknik eftersom du kommer att ha nära kontakt med dem.

Cybersäkerhetsspecialister

Blockchain-teknik presenterar en ny uppsättning säkerhetsutmaningar och potentiella sårbarheter. I augusti utfärdade FBI ett public service-meddelande som varnade människor för en ökning av cyberbrottslingar som utnyttjar sårbarheter i de smarta kontrakten som styr DeFi-plattformar för att stjäla kryptovaluta, vilket får investerare att förlora pengar.

Cybersäkerhetsspecialister som kan identifiera och svara på blockkedjesäkerhetsproblem är nyckeln till att skapa en säkrare och säkrare Web3. En Smart Contract Auditor är någon som granskar kod i smarta kontrakt och letar efter potentiella säkerhetsmissbruk, som återinträde och åtkomstkontroll, och ger säkerhetsrekommendationer. Penetration Testers (alias ”Pen Testers”), som härmar verkliga attacker för att identifiera en organisations sårbarheter, behövs också för blockchain- och Web3-projekt.

Utvecklare i dessa roller måste vara väl insatta i smarta kontrakt och blockchain-utveckling (plus att läsa någon annans kod) för att kunna lokalisera möjliga sårbarheter och komma upp med lösningar. Cybersäkerhetsspecialister har vanligtvis medel- till experterfarenhet av att arbeta som Smart Contract-utvecklare.

VR/AR-spelutvecklare

Spelindustrin experimenterar redan med Web3 och blockchain-teknik — till exempel kan spelare använda NFT:er för att uppnå ägande av de digitala tillgångar som de tjänar i ett spel. Sedan är det metaverse, som är ett spännande område för spelutvecklare som programmerar och designar spel som innehåller VR/AR-teknik.

Spelutvecklingsföretag och varumärken som hoppas kunna expandera till Web3 behöver Metaverse Architects och UX-designers som kan drömma om och bygga de virtuella 3D-miljöerna där spelen äger rum. Metaverse är en av de termer som har flera betydelser. Ibland används det för att beskriva ett ekosystem av Web3-teknik som inte är begränsat av fysiska gränser. Andra gånger hänvisar en metaverse till en virtuell värld.)

Om du är en spelutvecklare som är intresserad av Web3 behöver du inte nödvändigtvis ha blockchain-specifik erfarenhet av smart kontraktsutveckling. Du kan ta dina spelutvecklingsfärdigheter och bara tillämpa dem på ett Web3-spelföretag.

Utvecklaradvokat

Det finns massor av möjligheter för Web3-jobb som har att göra med utbildning, uppsökande verksamhet och utvecklarrelationer. Se till att utvecklarna är nöjda och framgångsrika när de bygger på Stacks. Det kan innebära att vara värd för workshops, skriva handledningar eller ha en-till-en-samtal med utvecklare för att arbeta igenom specifika problem.

Vårt råd för att få ett jobb som utvecklaradvokat är att börja sammanställa en portfölj med dina skrivna handledningar, bloggar eller till och med videor. Du kan bygga upp en riktigt solid Developer Advocate-portfölj bara genom att ta initiativet till att lära dig saker på egen hand och sedan skapa innehåll baserat på de saker du lär dig.

Jobbsökningstips

Här är några av våra tips för att sticka ut om du vill göra en karriär inom Web3:

Fokusera på din överförbara upplevelse: Tänk på att alla är relativt nya på Web3, så det är okej om det mesta av din arbetslivserfarenhet i första hand har varit i Web 2.0. Betona de överförbara färdigheter som du har finslipat som utvecklare. Du kan till exempel prata om hur du har behövt lära dig nya språk snabbt, eller pivotteknologier för tidigare projekt, så att du är säker på din förmåga att komma igång med Web3-ämnen.

Förbered genomtänkta frågor att ställa: Ett sätt att visa att du är entusiastisk och kunnig om Web3 landskap är att göra din research om företaget du vill arbeta för, och ställa frågor om dess konkurrenter. Företag vill anställa människor som vill arbeta där – att göra din forskning bekräftar ditt intresse för företaget.

Lyft fram programmeringsspråk på ditt CV: När du skriver ditt CV, skriv namnet på programmeringsspråket eller tekniken som du känner till i fet stil. HR spenderar 3 till 30 sekunder på att titta på ditt CV, så du vill att nyckelorden verkligen ska dyka upp. Målet är att HR omedelbart ska tänka, Perfekt, de passar alla kriterier. Låt oss ringa dem.

Bokmärk Web3 job boards: Ställa in varningar för Web3 och blockchain jobb på LinkedIn och Google är ett bra ställe att börja, men du kanske har bättre tur när du surfar på Web3-specifika jobbanslag. Här är några av vra favoriter: Crypto Careers, Web3 Jobs, CryptoJobsList och useWeb3.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg