Hur du Kan Komma in i IT-Branschen med noll Erfarenhet [Få Jobb inom IT]

Redo för en förändring? Så här kan du komma in i IT -branschen med noll erfarenhet.

Oavsett om du arbetar med ett tråkigt jobb eller går över från en helt annan industri, har alla olika anledningar att ta steget till IT-branschen. Och timingen kunde inte vara bättre. Industrin står inför en massiv brist på arbetstagare; Dessutom erbjuder det bra lön, fantastiska förmåner och massor av anställningsmöjligheter.

Om du inte har mycket erfarenhet men vill gå med i denna blomstrande industri, oroa dig inte – du är inte den första. Här är sju tips för att få foten in i IT-branschen.

1. Undersök om och tillämpa dina tidigare erfarenheter på IT-branschen

När du först fattar beslutet att skapa en ny karriär inom IT är det viktigt att ta en noggrann titt på din tidigare erfarenhet. Det kan tyckas som att du inte har någon av de färdigheter som anges på platsannonser, men ”mjuka färdigheter” kan vara förvånansvärt viktiga och många färdigheter kan överföras till IT-roller.

Till exempel, om du funderar på att börja i en helpdesk-position (en vanlig IT-roll på ingångsnivå), kan saker som kommunikation, kundservice, förtrogenhet med Microsoft Office, och andra vanliga färdigheter vara ett enormt lyft för ditt CV.

Genom att noggrant tänka på dina tidigare roller genom linsen för den roll du skulle vilja få, kan du hitta en skattkammare av relevant erfarenhet.

Du måste skapa ett nytt CV med relevant erfarenhet listad och skräddarsydd specifikt för de typer av roller du försöker få. Arbetsgivare är mycket sannolikt att ta en titt på din LinkedIn-sida under ansökningsprocessen.

Med ditt nya CV bör du revidera din profil för att se till att de två matchar. Du bör också ta dig tid att skriva ett nytt personligt brev som förklarar dina tidigare erfarenheter, hur det kommer att vara användbart i din nya roll och varför du är intresserad av att byta bransch. Detta kommer att hjälpa dig att svara på många frågor om ditt CV väcker deras intresse.

2. Tjäna branschcertifieringar

Att bli certifierad kan vara det snabbaste sättet att bryta sig in i informationsteknik. Medan en teknisk examen kan ta 1-4 år, kan certifieringar studeras och tjänas in på bara några veckor. Det finns många jämförelser mellan att få en examen eller att få certifieringar, men en examen är inte nödvändig för att komma in i IT-arbetskraften.

Genom att bli certifierad visar du potentiella arbetsgivare att du har den kompetens de behöver. Detta kan räcka långt för att kompensera för bristen på erfarenhet. För vissa roller kommer rätt certifieringar att placera dig högre i stacken än sökande med begränsad erfarenhet och inga certifieringar. Det bästa av allt är att certifieringar kan hjälpa till att öppna upp fler möjligheter på nybörjarnivå istället för att bara ta det första IT-jobbet som kommer i din väg.

Vilka IT-certifieringar är bra för nybörjarstudenter?

CompTIA A+ är en leverantörsneutral certifiering som bevisar en allmän kunskap inom flera IT-områden. Det verifierar att du har en grundläggande kunskap om nätverk, hårdvara, moln, mobila enheter och felsökning. Det kan ge dig den kunskapsbas du behöver för att få din första helpdesk-roll.

CompTIA Security+ är ett bra ställe att börja om du vet att du är intresserad av cybersäkerhetsområdet. Det är en leverantörsneutral certifiering och verifierar att du vet hur du implementerar bästa säkerhetspraxis. Målen omfattar flera nyckelbegrepp inom IT-säkerhet, inklusive nätverk, data- och värdsäkerhet, hot och sårbarheter, efterlevnad, åtkomst- och identitetskontroll samt kryptografi.

CompTIA Network+ är en annan leverantörsneutral certifiering för nybörjare. Målen för denna certifiering omfattar nätverkskoncept, felsökning, infrastruktur, drift och säkerhet.

ITIL® Foundation är en certifiering av tjänstehantering ramverk. Det kommer att bekräfta din förståelse för de processer som hjälper IT-personal att leverera kvalitetstjänster.

Hur blir du certifierad?

Du måste först studera målen för certifieringsprovet du vill ta. Du kan välja mellan självstudier eller välja mellan flera utbildningsalternativ som certifieringsförberedande program, personlig träning, virtuell instruktörsledd utbildning eller on-demand-utbildning. För de flesta individer med liten eller ingen erfarenhet är det bästa alternativet att ta en kurs som undervisas av en expert med verklig erfarenhet så att du kan ställa frågor och verkligen förstå ämnet på djupet.

3. Din examen inom ett annat område kan vara en stor tillgång

Du kanske sliter dig i håret av ånger och undrar varför du använde all den tiden på college på en examen som inte kommer att hjälpa dig med din strävan efter en livslång karriär. Men var inte för hård mot dig själv. Många arbetsgivare är mer benägna att erbjuda dig ett jobb bara för att du kunde åstadkomma bedriften att ta en examen.

Istället för att fokusera på hur din examen kan ha kostat dig tid och pengar, fokusera på hur din examen kan tillämpas för att föra ditt liv framåt till en IT-karriär. Till exempel kommer en IT-arbetare med en litteraturexamen vara mer benägna att ta ett kreativt förhållningssätt till problemlösning och ha överlägsen skriv- och kommunikationsförmåga. Någon med en  filosofiutbildning har en djupare förståelse för logik och ett unikt sätt att närma sig utmaningar. Genom att lyfta fram din examen som en tillgång kommer du att sticka ut från andra sökande som bara har dator- eller teknisk erfarenhet.

Med den snabba utvecklingen av IT finns det en enorm efterfrågan på individer med olika bakgrunder och unika perspektiv.

4. Var öppen för att börja längst ner

Det är viktigt att notera att du kanske måste ”börja om” inom IT. Du kanske har varit chef eller en avancerad professionell i din gamla bransch, men kom ihåg – du lämnar den av en anledning. Var beredd att börja med en nybörjarposition och arbeta dig uppåt. Erfarenheten du får när du arbetar längst ner på stegen kommer att vara värdefull när du växer in i en mer utmanande position.

Oroa dig dock inte för mycket – intjäningspotentialen du kommer att ha inom IT begränsas endast av det arbete du lägger ner. Ingångslönen kan vara låg i början men inom fem år i branschen och ett par cybersäkerhetscertifieringar kan du markant öka din lön inom området genom att bli till exempel cybersäkerhetsanalytiker. Det beror verkligen på din vilja att gå framåt och den extra lärotid du lägger ner för att behärska ditt hantverk.

Om du vill ha ett ”försprång”, överväger du att ta en examen eller några certifieringar. Dessa referenser har potential att hjälpa dig avsevärt.

Att bli utbildad om ditt intresseområde visar ditt engagemang för din nya bransch och hjälper till att ge dig en fördel gentemot andra sökande. Det kan också förbereda dig för mer avancerade positioner längre fram. Utan erfarenhet kommer du fortfarande inte att kunna hoppa till toppen av stegen.

Men med så många lediga tjänster över hela IT-branschen kan rätt referenser hjälpa dig att snabbt klättra till högre betalda och mer specialiserade positioner inom IT.

5. Glöm inte kraften i nätverkande

Du kanske blir förvånad över hur värdefulla dina kontakter kan vara. När de vill fylla en jobbroll är de flesta arbetsgivare mer intresserade av att anställa någon baserat på en rekommendation än att intervjua ett gäng främlingar. Att hitta en IT-mentor kan hjälpa dig att vägleda dig i din karriär och lära av deras erfarenhet.

Se till att använda sociala medier och alla i din adressbok och nå ut till alla du känner som är förknippas med teknikvärlden. Att bara lägga ut ett inlägg där du låter dina kontakter veta att du letar efter att komma in i teknik kan få fram en möjlighet som du aldrig förväntat dig.

Du kan till och med bara fråga dina vänner eller kontakter om de känner någon som vill anställa för den typ av tjänster du vill ha. Rätt anslutning kan ge dig ett stort försprång framför konkurrenterna – och kan till och med utlösa en karriärpassion som varar resten av ditt liv.

6. Lär dig relevanta tekniska färdigheter och skaffa dig erfarenhet

När det kommer till teknik finns det en miljon olika saker att lära sig som kan förbättra ditt CV. Allt från att förstå Salesforce till att veta hur man gör inlägg på WordPress kan vara användbart för din nästa arbetsgivare. Att använda YouTube och lära sig av otaliga gratisvideor är ett bra sätt att lära sig nya färdigheter och förstärka gamla.

Följ dina intressen och lär dig själv om mjukvara och hårdvara på din fritid. Du kommer att kunna lägga till dessa färdigheter i ditt CV när du är kompetent på dem, och de kan bara göra skillnaden mellan att bli anställd och bli översyn.

Ett bra sätt att få lite praktisk upplevelse är genom virtuella labb. Detta är virtuella labb där eleverna kan öva sina digitala och IT-färdigheter i en säker, live-lab-miljö. Detta gör att du kan få erfarenhet av riktiga servrar utan rädsla för att gå sönder något. Detta kan hjälpa dig att få erfarenheten att känna dig trygg i verkliga miljöer.

7. Leta efter övergångspositioner

Även om du kanske inte har någon direkt erfarenhet finns det IT-arbetare i varje bransch som använder nätverk och datorer (praktiskt taget alla branscher där ute).

Om du till exempel har flera års erfarenhet av bilförsäljning kan det hjälpa att söka en IT-tjänst hos en bilhandlare. Att förstå hälften av verksamheten kan gå långt för att göra dig till en värdefull anställd redan från början, även om dina tekniska färdigheter inte är på topp. Du måste fortfarande börja på botten, men det kan vara det perfekta sättet att få ditt första eller två års IT-erfarenhet.

Sammantaget är det inte omöjligt att börja en karriär inom IT utan erfarenhet – därav ordet ”start” – men många individer är fortfarande skeptiska till att ta steget in i IT . Genom att utrusta dig med rätt verktyg och kunskap kan du avsevärt öka dina chanser att starta en karriär inom tekniken som kommer att vara livet ut.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg