10 för- och Nackdelar med att Arbeta inom IT

Om du funderar på att gå in på informationsteknologibranschen har vi förberett en översikt över området så att du själv kan avgöra om It-värdeln är rätt för dig: När du står på branten av en ny karriär kan det vara läskigt att ta steget. Ingen gillar att sitta fast i ett jobb de hatar, men att komma ut kräver hårt arbete och lite tur.

Du kanske vet att IT är en av de snabbast växande industrierna i världen, men det är inte lätt att bestämma sig för att göra det till din nya karriär.

Var aldrig rädd! Om du funderar på att gå in på IT-brnschen går vi igenom några viktiga punkter så att du själv kan bestämma om teknikvärlden är rätt för dig.

Låt oss börja vid Help Desk

Låt oss börja med den svåraste delen av IT: interagera med människor vars tålamod har sänkts tills de är redo att kasta ut sina datorer genom fönstret.

Detta gäller särskilt för Help Desk. Vad mer är, för personer anställda i positioner som systemadministratörer, nätverksingenjörer eller något relaterat till cybersäkerhet, kan även ett litet misstag innebära stora problem för ett företag och dess data.

Med cybersäkerhetsskräckhistorier som svävar runt, kommer det definitivt att vara ett högtrycksområde att jobba i. Lyckligtvis, med stora risker kommer stora belöningar i form av IT-proffs lön. Enligt Glassdoors senaste lönerevision är den uppskattade lönen för någon inom IT-området $77 536 per år.

Systemadministratörer är mycket efterfrågade med genomsnittslöner runt 101 874 USD, och det kan gå så högt som 155 000 USD, medan nätverksingenjörer tjänar allt från 82 776 USD till 105 466 USD per år. De riktiga pengarna finns i cybersäkerhet som har ett aldrig tidigare skådat behov av nya proffs.

Allt fler företag prioriterar människor som är villiga att lära sig snabbt. Många positioner drar in över $100 000 med lönen för en erfaren, specialiserad yrkesman som datasäkerhetsanalytiker mellan $77,436 och $111,207. Som du kan se är löneskalan för IT-proffs en enorm dragkraft.

Arbetsgivare använder flera andra incitament och förmåner för att fånga de bästa talangerna som signeringsbonusar, sjukförsäkring, generös semester och möjligheter till professionell utveckling. Förmånerna är också en stort fördel och kan inkludera flexibla arbetsscheman, sociala evenemang, distanspendling, tillgång till gym på plats eller utanför platsen, ett komprimerat schema och till och med gratis/subventionerade måltider.

Alternativ schemaläggning

Tyvärr fungerar inte tekniska problem på ett schema mellan 09.00 och 17.00. De kan slå till klockan 6 eller fem minuter innan du planerade att åka. Det här är ett jobb som kräver mycket av sina anställda och det är inte annorlunda när det kommer till deras tid. Lyckligtvis förstår företag det och uppskattar och värdesätter djupt tiden för sina IT-proffs.

De vill att du ska vara utvilad, avstressad och redo att ta itu med vad servrarna än kastar på dig. Detta innebär ibland att du kan välja ditt eget schema, arbeta på ett komprimerat schema eller till och med distanspendla (jobba hemifrån). Detta är bra för alla som hatar att fastna i trafiken i slutet av 9-5-slogan.

Olika arbetsområden inom IT

IT kommer med ett nästan oändligt antal specialiseringar. Vill du arbeta med att säkra nätverk? Bekämpa cyberattacker? Eller kanske du bara är intresserad av att uppdatera och underhålla system?

Oavsett vad finns det ett fält för dig. Tyvärr betyder det att människor på ditt företag inte alltid förstår vad dina arbetsuppgifter innefattar. Du kan vara systemadministratör, men ändå bli ombedd att fixa någons hemdator. Du kommer att vara den bästa teknikexperten, även om saker som inte finns i din arbetsbeskrivning.

Vad är nästa? Fixa deras iPhone? Felsöka deras Fitbit? Å andra sidan, att vara ett IT-proffs kommer med oöverträffad anställningssäkerhet. Bland de 20 karriärer med högst jobbsäkerhet just nu var flera IT-befattningar, inklusive mjukvaruutvecklare, IT-chef på listan.

Detta gäller särskilt för cybersäkerhet. Enligt den ideella gruppen ISACA kämpar organisationer mer än någonsin med att anställa och behålla kvalificerade cybersäkerhetsproffs och att hantera kompetensbrister.

Samtidigt publicerade ComputerWorld en nyligen publicerad IT-jobbrapport som visar att IT-yrken inom alla industrisektorer ökade med uppskattningsvis 239 000 tjänster under sommaren 2022, enligt en analys av data från US Bureau of Labor Statistics (BLS) av CompTIA. Teknikindustrins sysselsättning 20 månader i rad av tillväxt, och hittills, i år, har tekniksektorn fått 143 700 jobb, en ökning med 55 procent jämfört med föregående år, enligt CompTIA. Allt detta säger bara: Du kommer att värderas. Du kommer att behövas. Det viktigaste är att du kommer att vara svår att ersätta och det är en bra känsla.

Utmanande och spännande arbete

Hur fick din dator virus? Varför har alla dessa popup-annonser namnet på en webbplats som du inte borde surfa på på jobbet?

Ingen vill erkänna det där dumma de gjorde. Men att ta reda på vad som är fel kan vara frustrerande när folk inte är ärliga om hur datorn blev trasslig.

Vad är värre än att dina kollegor ljuger för dig? Försäljare som ljuger för dig. Tänk svårigheten med att felsöka programvara från en tredje part när deras support inte kommer att erkänna att något är fel. (Vår mjukvara? Bugg? Aldrig!)

Du kan också förvänta dig att leverantörernas tekniska supportavdelningar ljuger för dig.

Jag har tappat räkningen på antalet supporttekniker under åren som har berättat för mig att ett problem inte är relaterat till deras programvara, utan snarare till datorns hårdvara eller till operativsystemet.

På den ljusa sidan, det som gör det här jobbet svårt gör det också utmanande och till och med roligt. IT handlar om att lösa problem och det återspeglas i arbetsglädje. Enligt CompTIA är arbetstillfredsställelsen inom IT-områden fortfarande hög: ”Och även om det alltid kommer att finnas några som tycker att gräset är grönare på andra sidan, förblir IT ett yrke där en mycket betydande (och imponerande) andel av dess arbetsstyrka verkligen trivs med att gå till jobbet varje dag och göra skillnad

Och om du någonsin inte känner dig uppskattad, vet du att du kan hitta någonstans som uppskattar dig…

Många alternativ och obegränsad rörlighet

Oavsett om du är intresserad av att arbeta med hårdvara, mjukvara, nätverk, databaser, molnsäkerhet eller mer, det finns en nisch för dig. Att välja din karriärväg kan vara minst sagt nervkittlande. Du kan fastna i en specialisering innan du inser att det inte är där du vill vara. Ingen vill vara extrakvalificerad i något de hatar. Lyckligtvis betyder det också att kvalificerade yrkesverksamma har många alternativ och karriärrörlighet.

Eftersom det finns ett så enormt behov, särskilt för cybersäkerhet, anammar fler arbetsgivare otraditionella vägar för anställning.

IT-certifieringar, som kvalificerar och verifierar dina kunskaper, är ett av de bästa sätten att visa arbetsgivare att du har rätt saker. Med den ständigt ökande cyberklyftan är det mer sannolikt att arbetsgivare investerar i någon som visar att de är villiga att hålla koll på uppdateringarna på sin egen tid, även om de inte har en perfekt upplevelse på sitt CV. Snabb inlärning och passion för förbättring är ovärderliga varor.

Är en IT-karriär rätt för mig?

I slutändan är det en fråga om personlig preferens. Vissa människor kan inte hantera de långa timmarna, det svåra arbetet och stressen med att interagera med människor när de är som mest frenetiska. Men om du är intresserad av ett utmanande och spännande arbete där du får lösa problem kan du ha en lång, välbetald IT-karriär framför dig med lön och förmåner.

Om du är intresserad av att bli IT-proffs, men inte har tid eller pengar för en fyraårig examen, kan IT-certifieringar vara ett bra sätt att komma in på området.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg