Allt du behöver veta om IT-certifieringar

Funderar du på en karriär inom IT? Bra! Kandidater med IT-kunskaper är efterfrågade av arbetsgivare och det finns en hög intjäningspotential för de inom området. För att komma igång med IT bör du överväga att ta en IT-certifiering. I den här bloggen får du lära dig vad certifieringar är, varför arbetsgivare värdesätter dem och vilka karriärvägar du kan använda dem i.

Vad är en IT-certifiering?

Inom IT-branschen används certifieringar som verifiering av att du besitter en viss grad av teknisk kunskap och förmåga. Specifika certifieringar krävs ibland för att inneha vissa positioner eller arbeta med teknik.

Certifieringar kan vara leverantörsspecifika eller leverantörsneutrala. Leverantörsspecifika certifieringar fokuserar på en viss teknik eller färdighet. Att till exempel få en Microsoft Azure Fundamentals-certifiering (AZ-900) certifierar dina färdigheter för att arbeta inom Microsoft Azure-plattformen. Leverantörsneutrala certifieringar validerar en bredare förståelse och kompetensbas av teknologier och produkter som är universellt tillämpliga. Till exempel är CompTIA A+ en kvalificerande legitimation som du har kunskapsbasen för att inneha en teknisk support- eller IT-operativ roll.

För att få en IT-certifiering måste du lära dig målen för den önskade certifieringen och sedan göra ett prov med godkänt resultat.

Examina vs. certifieringar för att starta en IT-karriär?

Så, vad är skillnaden mellan examina och certifieringar? Behöver du en examen? Det här är vanliga frågor inom IT-området. På senare år har det blivit vanligare att arbetsgivare inte kräver någon examen för att bli anställd. Detta gäller särskilt inom teknikindustrin.

Medan båda alternativen kan hjälpa dig att komma igång med en IT-karriär, bör du fundera över vilket som passar dig bäst. I den här videon bryter Sophia ner skillnaderna när det gäller tid, kostnad, fokus, inlärningsstil och anställningspotential.

Varför värdesätter arbetsgivare IT-certifieringar?

Certifieringar kan göra dig till en mer säljbar jobbkandidat. Arbetsgivare söker ofta efter kandidater som innehar en viss certifiering för att verifiera att de kommer att kunna hantera den teknik som organisationer använder. Till exempel, om ett företag letar efter en molningenjör och de använder AWS för sina molntjänster, kommer de sannolikt att leta efter någon som har en AWS-certifiering.

Vilka är de potentiella IT-karriärvägarna?

Innan du tränar för certifiering bör du fundera över vart det kan ta dig i din karriär. Det finns många vägar att välja mellan i en IT-karriär. Att förstå vilka vägar som är tillgängliga kan hjälpa dig att bestämma var du ska börja och nästa steg att ta därifrån. Dessa vägar inkluderar teknisk support, cybersäkerhet, nätverks- eller systemadministration och IT-projektledning.

En vanlig roll på ingångsnivå för branschen är teknisk support. Även om detta kan vara en givande och utmanande karriärväg, undrar många människor vart annars deras erfarenhet kan ta dem. I videon nedan tittar Sophia på några av de mest populära karriärvägarna för att avancera i din karriär bortom helpdesk.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg