6 Bästa metoder för Cybersäkerhet som alla borde Känna till

Undvik kostsamma dataintrång med dessa cybersäkerhetstips.

När fler och fler av våra liv migrerar online har cybersäkerhet blivit allas angelägenhet. Medan du handlar, söker och nätverkar online delar du personlig information med databaser runt om i världen, var och en med sina säkerhetsproblem.

Brott mot cybersäkerhet kan vara förödande både för dig och de organisationer du tillhör. När din personliga information väl har läckt ut kan den cirkulera bland hackare på obestämd tid, vilket gör att de kan öppna bankkonton och kreditkort i ditt namn och få tillgång till privata register som din medicinska information. Att återhämta sig från identitetsstöld kan vara en lång och smärtsam process. Det är mycket enklare, billigare och lättare att ta några steg för att skydda din identitet.

En vanlig missuppfattning är att all ”hacking” är högteknologisk. Dålig IT-praxis orsakar de flesta säkerhetsintrång. Studier visar rutinmässigt att uppåt 90 % av cybersäkerhetsintrången orsakades av mänskliga fel. En rapport från 2019 fann att ”olämplig IT-resursanvändning av anställda” är den vanligaste orsaken till dataintrång. De högprofilerade säkerhetsintrången hos Equifax, Capital One och det senaste SolarWinds-hacket orsakades av mänskliga misstag.

Makten att skydda dig själv ligger mycket i dina händer. Genom att ändra några enkla metoder kan du undvika den oro och förlust som ett dataintrång kan orsaka.

Med tiden växer betydelsen av cybersäkerhet bara. För personlig, professionell och till och med organisationsomfattande säkerhet kan investeringar i utbildning om cybersäkerhet betyda skillnaden mellan att bygga upp och förlora förtroendet hos dina kunder och ditt professionella nätverk.

Börja förbättra din säkerhet idag med dessa sex bästa tips och tricks för cybersäkerhet.

Tips #1: Använd en lösenordsfras för att skapa starka lösenord

Att skapa starka, minnesvärda lösenord är avgörande för din Cybersäkerhet. En standardmetod för att knäcka lösenord innebär att ett program kastar alla möjliga varianter på en server och så småningom hittar lösenordet som är kopplat till ditt konto.

Ett enkelt försvar mot denna typ av attack är att skapa längre lösenord. Fler karaktärer innebär fler möjligheter för programmet att prova. Resultatet är att lösenordet tar längre tid att knäcka och är därför säkrare.

Det enklaste sättet att skapa ett långt lösenord är att komma på en ovanlig fras som du kan komma ihåg. Överraskande bilder kan hjälpa lösenordet att fastna i ditt sinne. Lägg nu helt enkelt till en stor bokstav eller ett slumpmässigt tal, oavsett vad lösenordsuppmaningen kräver. Se bara till att det också är lätt att komma ihåg.

Du kan använda verktyg som OnlineDomainTools för att se hur starkt ditt lösenord är .

Tips #2: Hantera dina lösenord

Nu när du har ett starkt lösenord låt oss använda det.

När du har skapat ett starkt lösenord är nästa del av ditt försvar lösenordshantering.

Lösenordshantering låter dig hantera användarlösenord från en centraliserad plats. En klisterlapp på ditt skrivbord räknas inte. Här är några alternativ för lösenordshanteringssystem. Ditt mål är att göra lösenordshanteringsuppgiften säker och enkel för dina behov och specifika situation.

Alternativ A: Använd en webbplats för lösenordshantering

En webbplats för lösenordshantering som LastPass låter dig lagra alla dina lösenord på ett ställe för att komma åt var som helst med ett enda lösenord. Huvudlösenordet lagras endast på ett ställe: din hjärna.

LastPass-lösenord lagras som nycklar på varje sida som du registrerar i din lösenordsbank. Lagrade lösenord kan nås via webbläsartillägg från hanteringstjänsten du valde. Detta gör det möjligt för chefen att automatiskt fylla i ditt lösenord på webbplatser. Det innebär lågt krångel och högkvalitativ lösenordssäkerhet.

Använd den här tekniken med en Säker lösenordsgenerator för att skapa slumpmässiga, starka och unika lösenord för varje webbplats du använder . Du kommer att ha ett unikt lösenord för varje webbplats men behöver bara komma ihåg ett.

Alternativ B: Använd ett säkert kalkylblad

Ett annat alternativ är att hantera dina lösenord själv i ett dokument skyddat av tvåfaktorsautentisering. Skapa en lösenordsbank i ett kalkylark, som Google Sheets. Att aktivera tvåfaktorsautentisering för Google håller din lista med lösenord mycket säker och låter dig komma åt den från vilken enhet som helst. Denna tvåfaktors (2FA) eller multifaktorautentisering (MFA) lägger till ytterligare ett lager av säkerhet genom att kräva ytterligare ett verifieringssteg utöver ett lösenord.

Alternativ C: Använd en USB-säkerhetsnyckel

Om webbplatser för lösenordshantering eller lösenordsgeneratorer är för mycket besvärligt för dig, kan en USB-nyckel som Googles Titan Security Key vara lösningen. Det skapar en multi-factor authentication (MFA) inloggning till varje webbplats du besöker. Som diskuterats ovan är denna typ av autentisering mycket säker.

Obs: Inte alla webbplatser låter dig använda dessa nycklar.

Minitips: Skaffa en reservnyckel. Om du tappar bort din nyckel kan du förlora åtkomsten till dina konton.

Tips #3: Motstå nätfiskeattacker

En nätfiskeattack är när angriparen får dig att vidta åtgärder som avslöjar din information. Ofta kommer detta i form av en e-postbilaga med skadlig programvara som du laddar ner eller en länk som tar dig till en falsk webbplats för att stjäla dina inloggningsuppgifter.

Om du någon gång klickar på en länk som tar dig direkt till en inloggningssida, se till och kontrollera webbadressen. Det är viktigt att förstå vad du ska leta efter i en URL för att säkerställa att du är på rätt webbplats. Kontrollera att domännamnet är korrekt och följt av toppdomänen, följt av filsökvägen. Om det finns några tillägg till det ursprungliga domännamnet är du på fel sida och bör stänga den omedelbart.

Vanliga varningstecken på att du kan vara på en nätfiskesida är felstavade ord, gamla målsidor och okända sidor.

Bästa praxis för datorsäkerhet är att stänga allt, öppna ett nytt fönster och skriva in webbadressen till den avsedda webbplatsen. Även kunniga internetanvändare faller offer för nätfiskeattacker. Det skadar aldrig att fräscha upp dina kunskaper. Se hur motståndskraftig du är mot nätfiske med ett nätfiske-frågesport.

Tips: När du anger privat information, se till att webbadressen börjar med HTTPS. HTTP står för Hypertext Transfer Protocol, och ”s” står för säker. När ”s” finns, betyder det att all kommunikation mellan din webbläsare och webbplatsen är krypterad.

Tips #4: Var försiktig i offentliga nätverk

Din data är särskilt sårbar när den skickas över offentliga nätverk. Informationen som går till och från din enhet kan lätt fångas upp av andra som använder nätverket. Ta reda på mer om riskerna med offentliga nätverk i den här korta videon från FTC.

Ibland är offentliga nätverk ditt enda val, särskilt när du reser. Om du behöver logga in på ett offentligt nätverk, försök att undvika att besöka webbplatser med hög säkerhet som dina finansiella konton.

Om du behöver använda ett offentligt nätverk kan en VPN vara din bästa insats.

Tips #5: Använd ett VPN (Virtual Private Network)

En VPN är en tjänst som låter dig komma åt webben privat och säkert. Den gör detta genom att dirigera din anslutning genom en VPN-server som skyddar din identitet och plats och krypterar överförd data.

Destinationswebbplatsen ser att informationen kommer från ett VPN och visar VPN:s plats, inte användarens IP-adress och plats. VPN använder krypteringsprotokoll och säkra tunneltekniker för att skydda onlinedataöverföringar. De innebär också integritetskontroller som säkerställer att ingen data går förlorad och att anslutningen inte har kapats.

Räcker det att bara surfa i inkognitoläge? Svaret är nej. Inkognitoläget skyddar inte dina data över nätverk. Det döljer bara webbinformationen på datorn.

Hur implementerar du ett VPN? Det är enkelt. Det finns flera leverantörer, och precis som alla företag finns det för- och nackdelar för var och en. Den här guiden kan hjälpa dig att hitta ett VPN som är rätt för dig.

Tips #6: Se upp för skadlig programvara

En grundläggande säkerhetsregel är att se till att du har ett antivirusprogram program installerat och uppdaterat. Antivirusprogram är ett program eller en uppsättning program som är utformade för att förhindra, upptäcka och ta bort virus och skadlig programvara som maskar, trojaner och adware (även kallad ”skadlig programvara”).

I likhet med nätfiske kan skadlig programvara äventyra din säkerhet. Skadlig programvara kan stjäla din information, radera din data, hålla din information för lösen, spåra allt du gör på din enhet och till och med kapa din webbkamera – allt utan din vetskap.

Förutom ett antivirusprogram som upptäcker skadlig programvara, se upp för dessa vanliga tecken på att din enhet kan vara infekterad:

 • Okända ikoner som visas på skrivbordet
 • Frekventa datorkrascher
 • Internettrafiken ökar utan någon användaråtgärd
 • Popup-annonser börjar dyka upp överallt.
 • Din webbläsare omdirigerar dig hela tiden.
 • Kräver lösensumma
 • Systemverktyg är inaktiverade.
 • Oönskade meddelanden och inlägg börjar visas upp på din sociala media/e-post.
 • Filer börjar försvinna
 • Din datorlagring fylls upp utan att du lägger till någon ytterligare filer.

Dessa varningstecken kan indikerar att skadlig programvara använder din dator för att beställa annonspengar, kapa din dators resurser, nätfiska din information eller till och med begära lösenpengar från dig för att få tillbaka dina data.

Med över 350 000 nya skadliga program (skadlig programvara) som upptäcks varje dag är det viktigt att ha ett uppdaterat antivirusprogram. Antivirusföretag uppdaterar ständigt programvara för att bekämpa det växande antalet hot mot skadlig programvara. Det är avgörande att hålla sig uppdaterad.

Vad kan cybersäkerhet göra för dig?

Det är i slutändan alltid lättare att förhindra ett säkerhetsbrott än att återsäkra dina viktiga konton. Oavsett om du använder din telefon, dator eller jobb-IT, exponerar du känslig data för potentiella hackare. Några förebyggande och proaktiva beslut kan förbättra din datahygien och göra din information svårare att knäcka.

Dataintrång kan vara extremt kostsamma. Sedan 2013 har det stulits 3 809 448 poster från dataintrång varje dag, vilket motsvarar 44 poster varje sekund varje dag. Under 2017 avslöjades nästan 158 miljoner personnummer från olika intrång.

Den globala kostnaden för cyberbrottslighet har nu nått så mycket som 600 miljarder dollar. Som ett resultat är behovet av cybersäkerhetsproffs skyhöga. Otillsatta cybersäkerhetsjobb över hela världen förväntas nå 3,5 miljoner år 2021.

Nu är det dags att överväga att börja en karriär som IT-proffs med certifieringar inom cybersäkerhet. ACI Learning kan hjälpa dig att starta en karriär på så snabbt som tre månader från infrastrukturhantering till stödpositioner på nybörjarnivå. Detta inkluderar utbildning, certifieringsförberedelser och arbetsförmedlingar för att göra dig redo att börja eller fortsätta en IT-karriär. Lär dig enligt ditt schema med ett lag i världsklass i ryggen.

Med en uppskattad brist på 3,5 miljoner cybersäkerhetspositioner till 2022 erbjuder denna bransch oöverträffade tillväxtmöjligheter och exceptionella löner. Är du redo att ta din karriär till nästa nivå?

Lämna ett svar

Relaterade inlägg

 • Molnskola: Vilken passar bäst för ditt företag – Privat eller Offentlig Moln?

 • Elektroniken bakom bettingsajter

 • Elektroniken bakom casinosajter

 • Hur Tolio AI-Skrivverktyg Revolutionerar Sätt vi Skriver på

 • Vad behöver revisorer veta om professionell skepsis?

 • Vad är en Dataingenjör? Vad gör de?

 • Vad är Elektroteknik? Förklarat!

 • Vad är Datorteknik? Förklarat!