Hur man öppnar RAR-Filer – Tips & Guide

Du kommer någon gång att stöta på ett filformat som Windows inte stöder. I det här fallet behöver du alternativ programvara.

RAR är en relativt vanlig filtyp att ha det problemet med. Lyckligtvis kommer den här guiden att förklara hur du kan öppna RAR-filer på datorer eller mobila enheter utan problem.

RAR är ett filkomprimeringsprogram som ursprungligen designades för dataarkivering. RAR-filer liknar dem du får efter att du bestämt dig för att ZIP en fil. De kan innehålla många ytterligare filer, ungefär som en mapp, men de är komprimerade för att spara utrymme på hårddisken. Detta gör det lättare att dela mappar eftersom du bara behöver skicka en fil istället för många små, och den är totalt sett mindre.

Guide för att öppna RAR-filer med WinRAR-programmet

Du kan använda olika program för att öppna eller extrahera RAR-filer, men den här guiden fokuserar på WinRAR. Inte bara designades det specifikt för att hantera RAR-filer, utan accepteras som ett av de bästa tillgängliga alternativen. Här är stegen du behöver ta:

Besök WinRAR-webbplatsen för att ladda ner önskad version. De engelska versionerna finns längst upp på sidan och kommer i antingen 32-bitars (x86) eller 64-bitars (x64).

Även om 32-bitarsversioner kan köras på vilken dator som helst, föreslår vi att du provar 64-bitarsversionen först eftersom den presterar bättre och är säkrare – speciellt om du har en modern processor.

Du kan också se program för Mac och Linux här, men de är bara kommandoradsbaserade. Det finns också RAR för Android, om du vill öppna RAR-filer på din telefon. Om du vill ha WinRAR på ett annat språk, finns olika översatta versioner nedan. Nu:

Kör installationsprogrammet och följ dess anvisningar.

På vänster sida, kommer att se en lista över filtillägg. WinRAR startar automatiskt när du dubbelklickar på dem. Det finns en anledning till att ISO och JAR inte väljs här; vi rekommenderar att du lämnar allt som det är.

När installationsprocessen är klar, klicka på OK.

För att fortsätta, gå till RAR-filen du har laddat ner och dubbelklicka på den för att öppna den. Det kommer att lanseras i WinRAR. Du kan se ett meddelande som varnar dig om att köpa en WinRAR-licens, men du kan välja OK för att hoppa över det.

Du kan se alla filer och mappar inne i RAR-arkivet. WinRAR låter dig lägga till ytterligare filer till arkivet, verifiera deras integritet eller till och med utföra virussökningar med ett antivirusprogram installerat på din PC.

Du kan extrahera och öppna en fil omedelbart genom att dubbelklicka på den, eller så kan du spara dem i en permanent mapp på din dator för snabb hämtning. Om du vill bli av med alla filer på en gång, välj dem alla (Ctrl + A) eller ingen, välj sedanExtrahera Tilli verktygsfältet högst upp. Endast de valda filerna kommer att extraheras om du bara markerar dem.

Ett fönster kommer att dyka upp där du kan välja var du vill att filerna ska hamna. De extraherade filerna hamnar på vilken plats du än väljer. Så om du inte vill att de ska blandas med andra saker, skapa en ny mapp för dem först. Klicka på OK knappen när den är klar, och extraktionsprocessen börjar.

När operationen är klar kan du komma åt filerna i din Windows File Explorer. Om du till exempel vill öppna en bild i Photoshop kan du starta den direkt.

För att öppna RAR-filer på Windows utan att öppna programvaran, högerklicka på filen och välj ”Extrahera” och välj sedan var du vill spara det extraherade innehållet. Om du vill extrahera flera filer utan att utforska dem först, följ samma steg men välj ”Extrahera till” från WinRAR snabbmenyn istället. Du kan skapa nya RAR-arkiv genom att välja önskade filer eller mappar, för muspekaren över WinRAR i Filutforskaren och välja ”Lägg till i arkiv”.

Använda en Mac-dator för att öppna RAR-filer

Om du är en Mac-användare liknar processen för att öppna RAR-filer den för Windows. Nedan nämns några instruktioner att följa:

 1. Ladda ner The Unarchiver för macOS och installera den.
 2. Högerklicka på RAR-filen och välj Öppna med → The Unarchiver.
 3. Unarchiver kommer att extrahera innehållet i RAR-filen och öppna dem i en ny mapp.

Öppna RAR-filer på iPhone

Om du försöker öppna en RAR-fil på din iPhone måste du ladda ner en app som kan hantera filtypen. När du har installerat en RAR-app kan du använda den för att öppna RAR-filer från e-postbilagor, webbplatser eller på din dator. Nu, även om vi inte har någon anknytning, som annan programvara, är WinZip ett av de mest populära sätten att öppna RAR-filer på PC och Mac. Jo, företaget erbjuder också en iOS-app.

Med WinZip för iOS kan du öppna RAR-filer från e-postbilagor, webbsidor och andra appar som Dropbox. Appen stöder lösenordsskyddade RAR-filer och kan skapa nya RAR-filer från grunden. Du kan använda gratisversionen av WinZip för iPhone, men den är ganska begränsad och låter dig bara öppna RAR-filer som är mindre än 100 MB.

Om du vill kunna öppna större filer eller skapa nya RAR-arkiv måste du uppgradera till den betalda Pro-versionen, som kostar $7,99. Oavsett vilket är processen för att använda WinZip för att öppna RAR-filer på iPhone som följer:

 1. Öppna appen och tryck på knappen ”Öppna i WinZip”.
 2. Du kan välja hur du vill öppna RAR-filen:
 3. Du kan trycka på alternativet ”Från Mail” om det kommer från ett e-postmeddelande anknytning. Om det är från en webbplats, tryck på alternativet ”Från Safari”.
 4. Du kan också öppna RAR-filer från andra appar som Dropbox genom att trycka på knappen ”Öppna i andra appar” och välja den app du vill använda.
 5. När du har valt den RAR-fil du vill öppna, extraherar WinZip filerna och visar dem i en lista. Tryck på en fil för att öppna den, eller tryck på ”Dela”-knappen för att dela den med en annan app.

Android-användare kan visa RAR-filinnehåll på detta sätt

Du kan öppna RAR-filer på din Android-enhet på några olika sätt. Ett sätt är att ladda ner och installera en filhanterarapp, som 7Z, så att du kan öppna RAR-filen. Följande steg visar hur man öppnar RAR-filer på Android med 7Z-programmet:

 • Öppna 7Z på Google Play Butik.
 • Ladda ner, installera och öppna 7Z-appen på din Android-enhet.
 • Knacka på RAR-filen som du vill öppna. Om du uppmanas, välj 7-Zip som standardprogram för att öppna RAR-filer.

Innehållet i RAR-filen kommer nu att extraheras, och du kan komma åt dem från programvaran. Om du vill extrahera filerna till en annan plats, tryck på alternativet ”Extrahera till” och välj önskad plats.

Använda Cloud för att bläddra i RAR-arkiv på Android

Ett annat sätt att öppna RAR-filer på Android är att ladda upp RAR-filen till en molnlagringstjänst, som Google Drive, och sedan använda en filvisningsapp för att öppna den. Följande steg visar hur man öppnar RAR-filer på Android med Google Drive:

 1. Ladda upp RAR-filen till ditt Google Drive-konto.
 2. Ladda ner och installera valfri filvisningsapp från Google Play Butik om du inte har en som standard.
 3. Vi kommer att använda File Viewer för Android för demonstration. När installationen är klar, öppna den.
 4. Knacka på alternativet ”Cloud” och välj ”Kör.”

Navigera till RAR-filen du laddade upp till Google Drive och tryck på den för att öppna den. Innehållet i RAR-filen kommer nu att visas i File Viewer för Android-appen.

Om du vill extrahera filerna, tryck på alternativet ”Extrahera” och välj önskad plats.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg

 • Molnskola: Vilken passar bäst för ditt företag – Privat eller Offentlig Moln?

 • Elektroniken bakom bettingsajter

 • Elektroniken bakom casinosajter

 • Hur Tolio AI-Skrivverktyg Revolutionerar Sätt vi Skriver på

 • Vad behöver revisorer veta om professionell skepsis?

 • Vad är en Dataingenjör? Vad gör de?

 • Vad är Elektroteknik? Förklarat!

 • Vad är Datorteknik? Förklarat!