Hur man Åtgärdar 504 Gateway Timeout Error

Internet är fullt av möjligheter och potentiella problem. Ibland fungerar din dator felfritt och andra gånger har det ett fel när du försöker ladda en webbsida. 504 Gateway Timeout-felet är ett av dessa och kräver en snabb fix.

Det är en HTTP-statuskod som betyder att en server inte fick ett snabbt svar från en annan. I själva verket tenderar 504-fel att uppstå när webbläsaren försöker komma åt en sida eller fylla i en begäran, men det finns fördröjning vid kommunikation med den andra servern. Din dator förlitar sig på kommunikation med en annan dator som inte sker tillräckligt snabbt. Lyckligtvis är det vanligtvis lätt att fixa.

En översikt över 504 HTTP-statuskod

504 Gateway Timeout-statuskod betyder att servern agerade som en gateway eller proxy och inte fick ett snabbt svar från uppströmsservern.

Denna typ av fel indikerar ofta ett nätverk eller ett problem med webbplatsens servrar. En server utfärdar statuskoder som svar på en klients begäran till servern. De indikerar om en specifik HTTP-begäran har slutförts. Till exempel anger statuskodens 5xx (Server Error) att servern är medveten om att den har stött på ett fel eller på annat sätt inte kan utföra begäran.

Förutom detta villkor representerar 200 serier av statuskoder en framgångsrik hantering av begäran. Om du får det här felet ofta är det ett problem med din internetanslutning eller webbplatsen. Du kan se ett 504-fel i dessa formulär:

 • 504 Gateway Time-out
 • Servern tog för lång tid att svara

Vad orsakar 504 Gateway Timeout-fel?

504-fel kan uppstå av en mängd olika anledningar, till exempel:

Dålig internetanslutning — En långsam internetanslutning eller låg bandbreddsgräns är den vanligaste orsaken till detta fel. Om du till exempel försöker ladda en webbsida som tar för lång tid kan du se den.

Webbplatsens server är offline — En annan möjlighet är att webbplatsens server som du försöker komma åt är nere eller inte svarar av någon anledning. Detta kan hända av olika anledningar, som underhåll eller serverproblem.

DNS-problem — Om webbplatsen du försöker komma åt har ändrat sin IP-adress nyligen, kan din dators DNS-cache vara föråldrad.

Proxyservern är nere— Om du använder en proxyserver för att ansluta till internet kan servern vara offline eller fungerar felaktigt.

Felaktiga proxyinställningar — Det är också möjligt att dina proxyinställningar är felaktiga eller felkonfigurerade.Det bästa sättet att fixa 504 HTTP-felet är att justera dina nätverksinställningar och optimera din internetanslutning.

Här är några fler tips som hjälper dig att göra det:

1. Testa att ladda om webbsidan

Om du stöter på ett 504 Gateway Timeout-fel är en av de första sakerna att försöka ladda om sidan efter att ha väntat några minuter. I de flesta webbläsare kan du trycka på F5 för att uppdatera/ladda om webbsidan. Men för att ta bort cachad data innan du laddar om vissa webbläsare, använd CTRL+F5 istället.

Du kan också prova att ladda webbplatsen i en annan webbläsare för att kontrollera om det är orsaken. Eftersom överbelastade servrar orsakar de flesta 504-svårigheter, bör detta tillvägagångssätt åtgärda avbrottet på din webbplats. Men om det inte löser problemet att vänta och ladda om webbplatsen, se om en webbplats är nere för alla eller bara dig.

2. Starta om nätverksenheter

Om laddning av webbsidan inte åtgärdar Gateway Timeout-felet, försök att starta om modemet och routern. Dessa enheter cachelagrar ofta DNS-data och kan orsaka problem med 502 Bad Gateway tills de slås på. Så här startar du om modemet och routern:

 • Koppla bort strömkabeln från båda enheterna. Vänta några minuter innan du ansluter dem igen för att ge enheten tid att starta upp ordentligt.
 • Kolla om du kan ladda hemsidan nu.
 • Om detta fortfarande inte fungerar, gå vidare till nästa steg.

3. Rensa webbläsarens cache och cookies

Att radera webbläsarens cache och cookies är ett annat sätt att fixa 504 Gateway Timeout-felet genom att tvinga din webbläsare att ladda ner en ny kopia av webbplatsens filer från servern. Hur man gör detta varierar, men här är instruktionerna för några populära webbläsare:

Chrome: Tryck på CTRL + SHIFT + DEL för att öppna fönstret ”Rensa webbläsardata”. Välj ”All time” från rullgardinsmenyn ”Tidsintervall”, markera alla rutorna och klicka på Rensa data

Firefox: Tryck på CTRL + SHIFT + DEL för att öppna fönstret ”Rensa senaste historik”. Välj ”Allt” från rullgardinsmenyn ”Tidsintervall” och markera alla rutorna. Klicka Rensa nu.

Safari : Tryck på SHIFT + OPTION (ALT) + CMD + E för att tömma cachen. Du kan också gå till Inställningar > Avancerat > Webbplatsdata > Ta bort all webbplatsdata.

Microsoft Edge: identisk med Chrome.

4. Kontrollera din dators DNS-inställningar

Ett annat sätt att fixa 504 Gateway Timeout-felet är genom att kontrollera din dators DNS-inställningar. Om du använder en anpassad DNS-server kan den vara offline eller inte fungera korrekt. I det här fallet kan du prova att byta till en offentlig DNS-server som Google Public DNS eller OpenDNS.

Windows DNS-inställningar

Gå till kontrollpanelen och sedan:

 • Öppna Nätverk och Internet > Nätverksanslutningar.
 • Högerklicka på din aktiva anslutning och välj Egenskaper.
 • Välj “Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) ” och klicka på Egenskaper.
 • Om rutan bredvid ”Använd följande DNS-serveradresser” är markerad, avmarkera den och ange ”8.8.8.8” i Önskad DNS-server och ”8.8.4.4” i Alternativ DNS-server fält.
 • Klicka på OK knapp för att spara dina ändringar och stänga alla öppna fönster.

Kontrollera inställningarna för DNS på Mac

Gå till Systeminställningar och sedan:

 • Välj Nätverk från Apple-menyraden.
 • Välj din aktiva anslutning och klicka på Avancerad längst ned i fönstret.
 • Gå till DNS-fliken och klicka på + för att lägga till en ny DNS-serveradress. Ange till exempel 8 .8.8.8 i DNS-fältet och klicka på + igen för att lägga till 8.8.4.4.
 • Klicka OK för att spara dina ändringar och stänga alla fönster.

5 . Se om det finns nätverksavbrott

En annan anledning till att du kanske ser ett 504 Gateway Timeout-fel är om det finns en nätverksavbrott i ditt område som hindrar dig från att komma åt webbplatsen. För att kontrollera om det finns avbrott, besök DownDetector och ange namnet på webbplatsen eller tjänsten du försöker komma åt i sökfältet högst upp på sidan. Detta visar dig alla rapporterade avbrott för den webbplatsen, samt livestatusuppdateringar och beräknade tider när problemet kommer att åtgärdas.

6. Kontrollera enhetens proxyinställningar

Om du använder en proxyserver finns det en chans att det kan orsaka 504 Gateway Timeout fel. För att kontrollera om så är fallet, inaktivera dina proxyinställningar tillfälligt och försök ladda webbsidan igen. Här är instruktioner för några vanliga webbläsare:

Chrome: gå till chrome://settings/ till adressfältet och scrolla sedan ned till Avancerat > System > Öppna proxyinställningar. Stäng av alla proxyinställningar som är aktiverade i fönstret som visas.

Firefox: Stiga på om preferenser#general i adressfältet och scrolla sedan nedåt till ”Nätverksproxy”. Stäng av alla aktiverade proxyinställningar i avsnittet ”Anslutningsinställningar”.

Safari: Ange Safari > Inställningar från Safari-menyraden och klicka på Avancerat

Stäng av alla proxyinställningar som är aktiverade i avsnittet ”Proxies”.

Microsoft Edge: se flaggor i adressfältet och tryck sedan på Stiga på. Rulla ner till avsnittet ”Proxyserver” och stäng av Använd en proxyserver.

7. Inaktivera din webbplatss CDN tillfälligt

Använder du ett innehållsleveransnätverk (CDN)? Om så är fallet, finns det en chans att ett CDN-relaterat problem orsakar 504 Gateway Timeout-felet, så att tillfälligt inaktivera det kan vara en lösning. Följ instruktionerna för några populära CDN:

CloudFlare: Stiga på https://www.cloudflare.com/a/caching i din webbläsares adressfält och klicka på Inaktivera -knappen bredvid ”Prestandaläge”.

Inkapsel: Typ https://my.incapsula.com/api/integration/v1/zones i din webbläsare r:s adressfält och hitta sedan din webbplats domännamn. Klicka på Inaktivera knapp nära domännamnet.

KeyCDN: Ange https://www .keycdn.com/zones i webbläsarens adressfält och hitta sedan din webbplats domännamn. Klicka på Av -knappen bredvid domännamnet

8. Kontakta webbplatsen direkt

Om du har provat alla andra lösningar på den här sidan och felet 504 Gateway Timeout fortfarande dyker upp, det är bäst att kontakta webbplatsen eller tjänsten direkt och berätta att det finns ett problem. För att kontrollera om du är den enda som lider av problemet, besök webbplatsen DownforEveryoneorJustMe.com. Du kan också hitta webbplatsens ägare på sociala medier som Twitter, Instagram eller Facebook.

Om du inte kan hitta kontaktinformation för webbplatsen, det finns en god chans att problemet ligger hos din ISP (Internet Service Provider) eller nätverksadministratör och inte webbplatsen. I så fall bör du kontakta din ISP eller nätverksadministratör och be dem kontrollera sina serverloggar för att se vad källan till 504 Gateway Timeout-felet är.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg

 • Molnskola: Vilken passar bäst för ditt företag – Privat eller Offentlig Moln?

 • Elektroniken bakom bettingsajter

 • Elektroniken bakom casinosajter

 • Hur Tolio AI-Skrivverktyg Revolutionerar Sätt vi Skriver på

 • Vad behöver revisorer veta om professionell skepsis?

 • Vad är en Dataingenjör? Vad gör de?

 • Vad är Elektroteknik? Förklarat!

 • Vad är Datorteknik? Förklarat!